BlogDonmuş Su Tesisat Borusu Nasıl Açılır? Pratik Çözüm

https://onarimtesisat.com/wp-content/uploads/2020/05/donmus-su-borusu.png

Kışın çok soğuk geçtiği bölgelerde en sık yaşanan sorunlardan biri, su tesisat borularının donmasıdır. Donmuş Su Tesisat Borusu Nasıl Açılır? Yaşam için hayati önemi olan suyun, içinden geçtiği borularda soğuk havanın etkisiyle donması son derece sıkıntılı bir durumdur. Böyle bir durumda donan su tesisatı hızlı bir şekilde çözülmelidir, aksi halde borular çatlayabilir ve daha ciddi problemler ortaya çıkabilir.

DONMUŞ BORULAR NASIL AÇILIR?

Donan boruları açmak için öncelikle borunun plastik mi yoksa demir mi olduğuna bakılmalıdır. Plastik borular uygulanan yanlış işlemler nedeniyle eriyebilir ya da hasar görebilir. Donan demir boruları açmak daha kolaydır, çünkü sıcak su gibi maddelere karşı daha dayanıklıdırlar.

Piknik tüpü, kaynak makinesi, sıcak su, boruyu izocamla sarma, tuzlu su, düdüklü tencere, elektrikli ısıtıcılar ve kimyasal ilaç kullanımı donan su tesisat borularını çözmek için kullanılan yöntemlerdir. Şimdi hangi yöntemin hangi tip borularda uygulanabileceğini görelim.

DONMUŞ PLASTİK SU BORUSU NASIL AÇILIR?

Donan plastik su tesisat borularını açmak için şunları yapabilirsiniz;

1.İzocamla sarma: Borular dışardaysa onları izocamla sarmak ısı sağladığı için donma problemini çözer.

2.Tuz: Özellikle kışın donmuş yollara tuz döküldüğünü görürüz. Bunun nedeni çok iyi bir çözücü olan tuz sayesinde araçların kayarak kaza yapmasını önlemektir. Donan su tesisatlarında da tuz kullanılabilir.

Tuzu etkili bir şekilde kullanmak için muslukları sökmeniz gerekir. Daha sonra borunun için biraz tuz dökün. Tuz boru içinde ilerledikçe buz erir ve su akmaya başlar.

Tuzu sulandırarak bir kap içine koyabilir ve borunun ağzına bir hortum bağlayarak tuzlu suyu boruların içine bir huni yardımıyla boşaltabilirsiniz. Bu işlemi birkaç kez tekrarlayarak buzun tamamen erimesini sağlayabilirsiniz.

Tuzla donan boruları çözme işlemi ancak dikey borularda işe yarar. Yatay borularda oluşan donmalarda tuz işe yaramaz.

3.Düdüklü tencere: Bu yöntem oldukça eski ama etkili bir yöntemdir. Düdüklü tencereden çıkan buhar ile buzları çözebilirsiniz. Ancak düdüklü tencere kullanmadan önce gereken tüm önlemleri almalısınız, aksi takdirde istenmeyen kazalara yol açabilirsiniz. Donan borulardaki buzları çözmek için eski tip düdüklü tencere kullanabilirsiniz. Çünkü yeni modellerin bazılarında buhar çıkış borusu olmayabilir.

Bu işlemi yapmak için öncelikle musluğun ucuna hortum rekorunu bağlayın ve hortum rekorunu da tencerenin düdüğüne geçirin ve iyice sıkın. Kullandığınız hortumun yüksek kalitede olmasına dikkat edin, yoksa hortum buharın sıcaklığı nedeniyle eriyebilir.

Tencereye su koyun ve kaynatın. Kaynayan sudan çıkan basınçlı buhar boru içinde ilerledikçe borulardaki donukluklar çözülecektir. Bu işlemin ne kadar süreceği buzlanmanın boyutuna bağlıdır. Bu nedenle su tamamen akana kadar buharla açma işlemine devam etmeniz gerekir. Düdüklü tencereyle boru açma işlemini kendi kendinize yapmak yerine bir tesisatçıdan yardım almanızı öneririz.

4.Elektrikli ısıtıcılar: Saç kurutma makinesi, elektrikli ısıtıcı ya da buharlı elektrik süpürgesi gibi cihazlarla dışarda kalan donmuş borular açılabilir. Kurutma makinelerinin uygulama alanları sınırlıdır, çünkü zemin altında kalan borularda pek işe yaramazlar. Duvarın içinden geçen su borularındaki donmaları çözmek için fayanslara elektrikli ısıtıcılar tutulabilir.

5.Kimyasal ilaçlar: Donmuş su borularını açmak için bazı kimyasal çözeltiler kullanılabilir. Ancak bu kimyasalları bireysel olarak kullanmanız önerilmez. Tesisata zarar vermemek için uzman bir tesisatçıdan yardım almanız gerekir. Tesisatçılar bu işi hem güvenli bir şekilde hem de kısa süre içinde yaparlar.

Pimaş Tıkanıklığı Açma

DONMUŞ DEMİR SU BORUSU NASIL AÇILIR?

Donmuş Su Tesisat Borusu Nasıl Açılır

Donmuş demir borularda yukarıda saydığımız tüm yöntemleri uygulayabilirsiniz. Bu yöntemlerin yanı sıra piknik tüpü, kaynak makinesi ve sıcak su da donmuş boruları açmak için kullanılabilir.

Piknik tüpü: Donmuş su tesisatı borularını açmak için en çok kullanılan yöntem piknik tüpüdür. Piknik tüpü ile buzları çözdürmek için sırayla şunları yapabilirsiniz;

  • İlk olarak piknik tüpüne bir pürmüz başlığı takın.
  • Piknik tüpünü açın ve ateşleyin.
  • Pürmüz yardımıyla ateşle borunun donan bölümlerine alev tutun.
  • Isınan borulardaki suların erimeye başladığını ve suyun akışkan özelliğinin geri geldiğini göreceksiniz.

Bu işlemi yalnızca demir borularda uygulayabilirsiniz. Plastik borulara alev tuttuğunuz zaman borular erir ve bir daha kullanılmaz hale gelir. Ancak günümüzde yapılan çoğu su tesisatında plastik borular kullanılmaktadır. Bu nedenle bu yöntemi kullanmak boruların zarar görmesine yol açabilir.

Kaynak makinesi: Kaynak makinesiyle borulara elektrik akımı verilerek donmuş su tesisat boruları açılabilir. Ancak herkesin evinde kaynak makinesi yoktur, bu nedenle çok tercih edilen bir yöntem değildir. Ayrıca gerekli güvenlik önlemleri alınmadan kullanılmaması tavsiye edilir.

Kaynak makinesi yalnızca donan demir borularda işe yaramaktadır, plastik borulara zarar vereceği için kullanılmaz. Kaynak makinesi kullanarak donan boruları açmak için sırayla şunlar yapılmalıdır;

  • Makinenin artı ucunu donmuş borunun bir ucuna bağlayın.
  • Makinenin eksi ucunu donmuş borunun diğer kısmına bağlayın.
  • Makineyi çalıştırın.
  • Isınan makineyle birlikte borunun donmuş kısımlarındaki buzlar erimeye başlar.

Borunun başlangıç ve bitiş noktalarını göremiyorsanız aynı hat üzerinde belli noktalara makineyi tutturabilirsiniz. Oluşan elektrik akımıyla birlikte metal borular ısınır. Makine kısa devre yaptıkça ısı elde eder, bu da buzların ısınarak çözünmesini sağlar.

Çok özel haller haricinde bu yöntemi kullanmamanız gerekir. Eğer kaynak makinesini kullanmak zorunda kalırsanız mutlaka bu konuda tecrübeli birinden yardım istemeniz gerekir. Borulara doğrudan elektrik akımı vermekten kaçınmalısınız.

Sıcak su: Donan demir boruları açmak için en çok kullanılan yöntem borulara sıcak su dökmektir. Bu yöntem yalnızca dışardaki borularda işe yaramaktadır. Sıcak su ile donan metal borulardaki buzları çözmek için şunları yapabilirsiniz;

  • Bir miktar suyu kaynatın.
  • Borunun altına bir kova koyun ve kaynattığınız suyu borunun üzerine dökün. Kovaya dökülen su henüz soğumadığı için yeniden borunun üzerine dökebilirsiniz.
  • Isınan boru buzun erimesini sağlar, böylece su akışkanlığını kazanarak tıkanıklık açılır.

Sıcak su dökerek buzları çözmeye çalışmak çok fazla zaman alabilir. Borunun ne kadarlık kısmının donduğunu bilmediğiniz için su tamamen akana kadar bu işleme devam etmeniz gerekir. Donan kısım duvarın içindeyse sıcak su dökemezsiniz.

Lavabo Açıcı Kimyasalı Nedir, Nasıl Kullanılır 

SU BORUSU DONMAMASI İÇİN NE YAPILIR?

Su boruların donmaya karşı korunması için şunlara dikkat etmeniz gerekir;

  • Boruların donmaması için suyun belli bir sıcaklıkta olması gerekir. Eğer evden uzun süre ayrı kalacaksanız, kiraladığınız mülkünüz bir süre boş kalacaksa suyun donmaması için suyun 10 derecenin altına inmemesi gerekir. Suyun donması halinde borular donabilir ve patlayabilir, akabinde ise su baskınları meydana gelebilir. Bu da çok fazla hasara yol açar.
  • Eğer su borusunun donacağından endişe ediyorsanız borudan beslenen musluğun biraz açılması faydalı olacaktır. Bu sayede sistemdeki basınç azalabilir. Bir boru donunca tıkanan boru ile musluk arasında boruyu patlatabilecek düzeyde basınç meydana gelir. Musluk açık kalırsa bu basınç oluşmaz ve boru da patlamaz.
  • Borular daha çok dolap içlerinde yer alır. Sıcaklık azaldığında boruların donmasını önlemek için dolap kapılarını açık tutabilir, böylece evdeki ısının borulara ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Kapalı dolap kapıları evdeki sıcaklığın dolap içlerindeki borulara ulaşmasını engelleyebilir.
  • Duvarlardan ve zeminlerden geçen boruların soğuk hava ile temas ettiği yerlerdeki çatlakları ve delikleri kapatmanız gerekir. Delikleri kapatmak için sprey köpük kullanabilirsiniz. Eğer yapabilirseniz duvarın ya da zeminin hem iç hem de dış kısmındaki delikleri kapatmaya çalışın.
  • Soğuk boruları sıcak tutabilmek için ısıtma bantları kullanabilirsiniz. Bu sayede donma riski olan borular sıcak kalacaktır.
  • Bodrum ya da tavan arası gibi yerlerdeki boruları sıcak tutmak için ekstra yalıtım yapabilirsiniz. Donmaya karşı izolasyon için köpük kauçuk ya da fibeglas kılıf kullanabilirsiniz.

Sonuç olarak donmuş su tesisatı boruları, boruların ısıtılması ve buzun erimesi suretiyle çözülebilir. Metal ya da plastik borularda kullanılacak yöntemler farklı olup, her işlemde gerekli güvenlik önlemlerini almanız son derece önemlidir.

Leave a Reply

...*

Your email address will not be published. Required fields are marked *