BlogHidrofor Nedir, Ne İşe Yarar? Neden Sürekli Çalışır?

https://onarimtesisat.com/wp-content/uploads/2020/03/hidrofor.jpg

Hidrofor, şebeke su basıncının yeterli gelmediği durumlarda şebeke suyunu ya da depolardaki suyu uzak noktalara ulaştırmaya yarayan pompalardır. Genellikle elektrikle çalışan hidroforlar, musluklardan akan suyun basıncını artırırlar.

Su deposu ve hidrofor ayrı ayrı kullanabileceği gibi birlikte bağlanarak da kullanılabilirler. Düşük basınçlardaki suyu havayla sıkıştırarak istenen yüksekliğe çıkartan pompalama sistemleri hidrofor olarak isimlendirilir. Bu sistemler otomatik olarak çalışırlar.

HİDROFOR NE İŞE YARAR?

Hidrofor nedir çalışması
Hidrofor nedir çalışması nasıldır?

Su tankında bulunan suyu havayla basınçlandırarak uzak noktalara pompalamaya yarayan hidroforlar, bu işi yardımcı ekipmanlar yardımıyla yapar. Bu ekipmanlar; küresel ya da şiber vana, çek valf, hava enjektörü, hava subabı, kompresör, güvenlik vanası, manometre, selenoid vana ve seviye elektrotudur.

  • Şiber ya da küresel vana: Gerekli durumlarda su akışını keser.
  • Çek valf: Takıldığı yerin gerisinde basınç azalırsa su akışının ters yöne gitmesine engel olur.
  • Güvenlik vanası: Sistemde bulunan fazla basıncı dışarı atar. Böylece deponun zarar görmesi engellenir.
  • Manometre: Sistem basıncını kontrol eder.
  • Selenoid vana: Su seviyesini devamlı kontrol eder ve tanktaki hava takviyesini sağlar.
  • Seviye elektrodu: Su seviyesini kontrol eder. Depodaki su belli bir değerin altına inerse su takviyesi yaparak sistemin düzgün çalışmasını sağlar.
  • Basınç şalteri: Tanktaki basınca göre pompanın çalışmasını kontrol eder.

Tüm ekipmanlar birbirine bağlı olarak ve birbirlerini tamamlayacak şekilde çalışırlar.

Depodaki su arttıkça hava basıncında da artış olur. Depoya konan manometre yardımıyla suyun basıncı ölçülebilir. Deponun seviyesi belli bir seviyeye ulaştığı zaman binadaki herhangi bir musluk açılırsa tanktaki suyun basıncı azalır. Deponun tamamen doldurulması tehlikelidir. Bu nedenle kompresör yardımıyla hava elde edilir. Kompresör basınç düştüğünde otomatik olarak çalışır. Basınç normal seviyeye geldiğinde otomatik olarak kapanır.

Kombi Su Basıncı Neden Düşer? Kombi Neden Su Eksiltir?

HİDROMATLI HİDROFOR NEDİR?

Hidromatlı hidroforlarda yukarıda saydığımız yardımcı ekipmanlar bulunmaz. Hidromat üniteleri denge tankı ve basınç şalteri olmadan pompanın hidrofor görevi görmesini sağlar. Hidromatlı hidroforlar kuru çalışmaya karşı korumalıdırlar, bu nedenle depo olmadan şebekeye direkt olarak bağlanabilirler.

Montajları oldukça kolay olup sessiz çalışırlar. Hiçbir bakım ve ayar yapılması gerekmez. Suda koku yapmazlar ve hijyeniktirler. Susuz çalışmaları halinde sistem kendini otomatik olarak kapatır ve su geldiğinde sistemi resetlemeye gerek kalmadan kendiliğinden çalışmaya devam ederler.

Az yer kaplamaları, hafif olmaları, denge tankı bulundurmamaları, tank delinmesi gibi problemlerin olmaması sistemin avantajlarındandır. Ancak sistemin dezavantajları da vardır. Bunlardan en önemlisi çok nemli bölgelerde elektronik kartın arıza vermesidir. Ayrıca voltaj dalgalanmalarının çok fazla yaşandığı yerlerde hidromat ana kartı zarar görebilir.

Hidromatlı hidroforlar genellikle az daireli apartmanlar ve çok sık kullanılmayan bahçe sulamalarının yapıldığı yerler için uygundur. Voltaj sorunu olan, havalandırması yetersiz olan ve aşırı rutubetli bölgelerde hidromatlı hidroforların kullanılması önerilmez.

MEMBRAN BASINÇLI DENGELEME TANKLI HİDROFORLAR NASIL ÇALIŞIR?

Membranlı hidrofor çalışma prensibi içerisinde membran lastikle iki parçaya ayrılan bir depo bulunur. Depoya gelen su, membran lastikleri yardımıyla hava bölümünde basınç oluşturur. Basınç ideal seviyeye ulaşınca hidrofor suyun akışını durdurur. Bu sayede hidrofor boş yere çalışmamış olur.

Az yer kaplayan membranlı hidroforlar oldukça ekonomiktirler. Ancak bu tip hidroforlarda basınç anahtarı ve pompa çok fazla devreye girip çıkar, bu nedenle daha az tercih edilirler.

HİDROFOR ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Hidrofor alırken kaç dairenin su ihtiyacının karşılanacağı, hidroforun kurulacağı yer ile hidrofordan faydalanacak daireler arasındaki uzaklık, yatayda veya dikeyde gidecek boruların uzunlukları hesaplanmalıdır. Her hidrofor her daire için uygun olmayabilir, en iyi konforu sağlamak için doğru hidroforu kullanmanız büyük önem taşır. Hidrofor seçimi yaparken hidrofor pompasının kalitesine bakılmalıdır. Debi ve basma yüksekliği belirlendikten sonra hangi tip hidrofor alınacağına karar verilmelidir.

HİDROFOR SÜREKLİ ÇALIŞIYOR

Hidrofor neden sürekli çalışır? Hidroforun sürekli çalışması ya da sık aralıklarla devreye girmesi, basıncın azaldığını ya da şambrelin patlamış olduğunun göstergesidir. Hidrofor devamlı çalışıyor ise herhangi bir patlak olup olmadığını anlamak için tank üstündeki sibop kapağını çıkartıp kalem gibi bir cisim kullanarak sibopa bastırın. Eğer su gelirse şambrel yırtılmış olabilir. Bu durumda şambrelin değiştirilmesi ve basıncın tekrar ayarlanması gerekir. Kalemle bastırdığınızda su gelmezse şambreldeki hava basıncı azalmış olabilir. Bu durumda bisiklet pompası gibi bir aletle basıncı ayarlayabilirsiniz. Ancak bu işlemleri tek başınıza yapmamanızı öneririz.

Hidrofor su kullanımı olmadığı halde ara sıra kendi kendine çalışıyor olabilir. Hidroforlar aşırı basınç ve yüksek elektrik voltajına sahiptirler. Hidrofor basınç şalteri arızası olabilir. Herhangi bir sorunda uzman kişilerden destek almanız gerekir.

HİDROFOR OTOMATİĞE GEÇMİYOR, NE YAPMALIYIM?

Hidrofor motoru sürekli çalışıyorsa ve hidrofor otomatiğe geçmiyorsa depodaki suyu kontrol etmenizde fayda vardır. Su seviyesi azalmışsa suyun dolmasını beklemeniz gerekir. Su dolunca pompalardaki havayı mutlaka alın ve hidroforu yeniden çalıştırmayı deneyin. Kontrol panosuna bakın ve herhangi bir arıza sinyali olup olmadığını inceleyin. Arıza ışığı yanarsa reset atın. Bu sayede sistem sıfırlanır ve düzgün bir şekilde çalışmaya başlar.

HİDROFOR NEDEN SU BASMAZ?

Hidrofor çalışıyor ama su basmıyorsa muhtemelen flatör arızalanmıştır. Başka bir sebep de emme hattında bulunan vananın kapalı olması ya da emme hattında bulunan filtrenin tıkanmasıdır. Nadiren de olsa pompada hava arızası oluşabilir. Pompa hava yaparsa hidrofor su basmaz.

HİDROFOR ÇOK SES YAPIYOR

Çok sesli çalışan hidroforlarda ilk olarak motora bakılır. Olası sebepler şunlardır;

  • Motor sıkışmış olabilir
  • Motor sargısında arıza vardır.
  • Fazlardan bir tanesi arızalanmıştır.
  • Kondansatör bozulmuştur.
  • Pompanın hidrolik ve mekanik kısımları arızalanmıştır.

Sonuç olarak hidroforlar depodaki suyu ya da şebekeden gelen suyu, basıncın yetmediği yerlerde uzak yerlere iletmek için kullanılırlar. Olası arızalarda verdiğimiz bilgilerden faydalanarak ya da teknik servis çağırarak sorunu çözebilirsiniz.

Leave a Reply

...*

Your email address will not be published. Required fields are marked *