İhtiyaca ve kullanım alanına göre alınabilecek pek çok kalorifer peteği modeli vardır. Sadece ısınayım şekli önemli değil diyorsanız döküm, çelik, alüminyum ya da standart panel radyatörleri alabilirsiniz. Ancak sizin için dekorasyon da önemliyse ısınma ihtiyacınızın yanı sıra dekoratif kalorifer peteği modellerini de tercih edebilirsiniz.
Döküm, panel, alüminyum ve çelik olmak üzere 4 tip kalorifer peteği vardır.
İçindekiler
1.Döküm Petekler
Döküm radyatörler korozyona karşı dayanıklı olacak şekilde üretilirler. Bu nedenle uzun yıllar güvenle kullanılabilirler. Boyanabilme özellikleri sayesinde her mekana kolayca adapte edilebilirler. Maksimum ısıl güce sahiptirler. Geç ısınıp geç soğudukları için alanlarda uzun süreli sıcaklık elde edilebilir.
Türkiye’de uzun yıllardır kullanılan ve tercih edilen döküm petekler estetik açıdan diğer radyatör çeşitlerine göre kaba kalmaktadır. Ancak paslanmaya karşı dayanıklı olmaları, dilimli yapıları sayesinde farklı mekanlarda ekleme ya da çıkarma yapılabilmeleri bu radyatörlerin önemli avantajlarındandır. Sağlamlık ve ısı iletim özelliklerinin yüksek olması, estetik zayıflığını kapatmaktadır.
Kalorifer Peteği En İyisi Hangisi?
2.Panel Radyatörler
Panel radyatörler; kolay montaj edilmeleri, ekonomik olmaları ve kullanım kolaylığı nedeniyle son dönemlerde tercih edilmektedir. Döküm peteklere göre daha az dayanıklı olan panel petekler çok hızlı ısınıp çok hızlı soğurlar. Bunun nedeni ısı iletme özelliklerinin oldukça güçlü olmasıdır.
Sac malzemeden üretilen panel radyatörlerin görünümleri oldukça estetiktir. Eğer panel radyatör almaya karar verirseniz petekte kullanılan sacın paslanma süresine ve ısıyı yayma özelliğine dikkat etmeniz gerekir. Dilimli yapıda olmadıkları için radyatörlere dilim ekleme ya da radyatörden dilim çıkarma gibi bir durum söz konusu değildir.
3.Alüminyum Petekler
Bu peteklerin hammaddesi alüminyumdur. Dilimli olarak üretilirler. Isı iletkenlikleri oldukça yüksektir. Isı tasarrufu sağlarlar. Çevreci oldukları için oksitlenme ya da korozyon gibi sorunlar alüminyum peteklerde meydana gelmez.
Yeni Nesil Kalorifer Petekleri
4.Çelik Petekler
Oldukça ucuz ve hafif olan çelik radyatörler günümüzde çok fazla tercih edilmemektedir. Bunun nedeni korozyona karşı dayanıklı olmamalarıdır. Korozyona uğradıkları için diğer radyatörlere göre daha sık aralıklarla bakımlarının yapılması gerekir. Bu da ekstra maliyete neden olur.
İnce Kalorifer Peteği Modelleri
İnce radyatörlerin dikey ve yatay modelleri vardır. İnce dizaynlı kalorifer peteklerinin kalınlığı ortalama 7 mm kadardır. Banyo, mutfak, salon, yatak odası ve benzeri tüm alanlarda kullanılabilir. İnce yapıları sayesinde 10 kat kadar daha az su hacmiyle çalışırlar. Böylece ısı kaynağı daha az suyu ısıtmak için daha az enerji harcar. 4,5 bara kadar çalışabilirler.
Dikey kalorifer peteği modelleri genellikle banyo gibi dar alanlarda kullanılırlar. Yatay modeller ise daha çok geniş mekanlarda tercih edilirler.
1 Metre Radyatör Kaç Kilo?
Panel radyatörlerin ağırlıkları yüksekliklerine göre değişmektedir. Buna göre 1 metre uzunluğundaki radyatörlerin farklı yüksekliklere göre ağırlıkları şu şekildedir;
- 30 cm: 16,1 kg
- 40 cm: 21,3 kg
- 50 cm: 26,5 kg
- 55 cm: 29 kg
- 60 cm: 31,7 kg
- 70 cm: 37 kg
- 80 cm: 42,2 kg
- 90 cm: 47,4 kg
Sonuç olarak kalorifer peteği seçeceğiniz zaman mekanın büyüklüğüne ve zevkinize göre karar vermeniz gerekir. Bir petekten maksimum verim alabilmek, ekonomik açıdan zarar etmemek, mekanın şık görünmesini sağlamak ve ısı ihtiyaçlarınızı karşılamak için bütçenize uygun modellerden birini tercih edebilirsiniz.