Oda termostatlarının amacı kombinin derecesini sürekli ayarlamayı bırakıp konforlu ve tasarruflu bir ısınma sağlamaktır. Oda Termostatı Kaç Kombi Dereceye Ayarlanmalı? Oda termostatlarından maksimum verim almak için hem kombiyi hem de termostatı doğru ayarda çalıştırmak gerekir.
İçindekiler
ODA TERMOSTATI NASIL KULLANILMALIDIR?
Kombiyle birlikte çalışan oda termostatlarında kombinin derecesi en yüksek seviyeye alınmalıdır. Oda termostatlarının çalışma mantığında kombi en yüksek ayarda olmazsa cihaz görevini tam anlamıyla yapamaz ve kombi, termostattan bağımsız olarak ortamı ısıtmaya başlar. Bu da yakıt tüketimini ciddi ölçüde artıran bir durumdur.
Oda termostatını çalıştırmadan önce kombinin ayarını maksimum olacak şekilde yapın. Örneğin 70 – 80 dereceye ayarlanabilen cihazınızda en verimli ısınmayı sağlamak için sıcaklığı 70 – 75 derece yapabilirsiniz. Ardından oda termostatının derecesini 22 – 23 dereceye ayarlayın. Eğer birkaç saat evde olmayacaksanız bu durumda termostatın ayarını 18 – 19 dereceye ya da daha düşüğe alabilirsiniz.
Eve geldiğinizde dereceyi yine 22 ya da 23 yapabilirsiniz. Evinizin ısı yalıtımı iyi yapılmışsa, güney cepheli bir binada oturuyorsanız ve eve geldiğinizde ortamın sıcaklığı yeterli geliyorsa termostatın ayarıyla oynamanıza gerek yoktur. Ancak özellikle kuzey cepheli, soğuk iklimi olan ve ısı yalıtımı yapılmamış evlerde ideal sıcaklık 22 ila 23 derece arasıdır. Onarimtesisat.com tecrübeleri ve bilime uygun sonuçlar eklenmiştir.
TERMOSTATTAN TAM VERİM ALMAK İÇİN KOMBİNİN DERECESİNİ ÇOK FAZLA AÇMAK, FATURANIN KABARMASINA NEDEN OLMAZ MI?
Ortamın sıcaklığı düştüğünde ayarlamayı kombiden yapmak yerine termostattan yapmanız gerekir. Kombinin ayarı kış ayları boyunca her zaman sabit tutulmalıdır. Kullanıcılar yüksek fatura ödememek için yanlış kullanım sonucu beklenmedik sonuçlar alabilirler.
En sık yapılan hatalardan biri de kombiyi yüksek ayarda açmanın faturayı artıracağı düşüncesidir. Ancak kombinin ayarını ne kadar sık değiştirirseniz ortamın ısıtmak için daha fazla enerji harcar, bu da faturanın daha fazla gelmesine yol açar. Ortam sıcakken termostatın derecesini düşürebilir, ortam soğuduğunda ise yine aynı şekilde termostatın derecesini artırabilirsiniz.
Bilinmesi gereken en önemli nokta, termostat kullanıldığında kombinin, ayarlanan sıcaklık kadar çalışmadığıdır. Kombi, sadece oda termostatının verdiği derece kadar ısıtma yapar.
Cihazlardaki akıllı sistemler ve hassas algılama sensörleri sayesinde tüm parametre ayarları termostata göre yapılır. Termostattan maksimum verim alabilmek için de yukarıda dediğimiz gibi kombi üzerinden yapılan sıcaklık ayarının en yüksek seviyede olması gerekir.
Bir kere kombinizden doğru ayarı yaptıktan sonra evden çıkarken ya da gece saatlerinde sürekli kombinin başına gidip ayar yapmanıza gerek yoktur. Termostatın kumandası ile istediğiniz dereceyi istediğiniz zaman ayarlayabilir, ortamın sıcaklığını her an kontrol altında tutabilirsiniz.
Banyo İle Bitişik Odada Duvarların Islanması Çözümü
ODA TERMOSTATI GECE KAÇ DERECEYE AYARLANMALIDIR?
Geceleri termostatın derecesini düşürebilirsiniz. Bunun için kombinin ayarını düşürmeden yalnızca termostatın derecesini azaltmanız gerekir. Gece saatleri için ideal sıcaklık 16 – 17 derece kadardır. Yukarıda saydığımız izolasyon, bölge ve kuzey – güney faktörlerine bağlı olarak dereceyi bir iki kademe daha artırabilir ya da azaltabilirsiniz.
GENERAL ODA TERMOSTATI KAÇ DERECEYE AYARLANMALIDIR?
General oda termostatı doğru kullanıldığında çok fazla tasarruf etmenizi sağlar. Termostatı kullanırken mümkün mertebe insanların temas etmeyeceği yerlerde bulundurun. Çünkü bu cihazlar oldukça hassas oldukları için vücut ısısından hemen etkilenirler.
Mutfak gibi yemek pişirilen ve doğal olarak diğer alanlara göre daha çok ısınan yerlere de termostatı koymamanız gerekir.
General oda termostatının derecesi 19 ila 21 derece arasında olabilir. Eğer evde küçük çocuk varsa 22 ya da 23 dereceye ayarlayabilirsiniz. Dışardaki havaya göre gece ve gündüz yapacağınız 1 derecelik kısmalarla yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz.
General oda termostatını radyatör üzerlerine monte ettirmekten kaçınmalı ve mutlaka iç duvarlara koydurmalısınız.
Sonuç olarak ortamın ısısını kontrol etmenizi sağlayan oda termostatları ile konforlu ve tasarruflu bir şekilde ısınabilirsiniz. Kombinin derecesini devamlı düşürüp artırmadan, evinizin sıcaklığını ayarlayabilirsiniz.