Petek havası nasıl alınır? Kombinizi yüksek ayarda çalıştırdığınız halde yeterince ısınamıyorsanız peteklerde hava sıkışmış olabilir. Peteklerinizin havasını kendiniz alabileceğiniz gibi profesyonel bir firmadan destek alabilirsiniz.
Petek havası alma işlemi yapmadığınız takdirde peteklerde biriken hava sıcak suyun dolaşımını engelleyerek kombinizden yeterli verimi alamamanıza ve yüksek faturalar ödemenize neden olur.
İçindekiler
- PETEKLERİN HAVASI NASIL ALINIR?
- PETEKLERDE HAVA OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?
- PETEKLERİN HAVASI ALINIRKEN KOMBİ AÇIK MI OLMALIDIR?
- DÖKÜM PETEKLERİN HAVASI NASIL ALINIR?
- PETEKLERİN HAVASI ALINIRKEN HANGİ VANA KAPATILIR?
- PETEKLER NEDEN SIK SIK HAVA YAPAR?
- PETEKLERİN HAVASI ALINMAZSA NE OLUR?
- PETEKLERİN HAVASI NE ZAMAN ALINIR?
PETEKLERİN HAVASI NASIL ALINIR?
Sıkışan havayı almak için purjör anahtarına ya da düz tornavidaya ihtiyacınız vardır.
Kalorifer peteği havasını alırken nelere dikkat edilmeli? Peteklerin havası alınırken şu hususları göz ardı etmemeniz gerekir;
- Purjör tapası peteğin sağ üst ya da sol üst kısımda bulunur. Bu tapanın içindeki plastiği saatin ters yönünde çevirin. Ancak bu işlemi bir anda yapmayın, yavaşça çıkarmaya çalışın. Aksi halde hava birden boşalır ve kombi arıza konumuna geçer. Arıza durumunu çözmek için kombiyi kapatıp açmanız yeterlidir.
- Delikten su geleceği için altına bir kap koyun.
- Sıcak su gelene kadar tüm havayı boşaltın.
- Su gelmeye başlayınca purjör tapasını yerine takın ve saat yönünde çevirip kapatın.
Eski tip peteklerde hava almak için;
- Eğer eski tip petekler kullanıyorsanız bu peteklerde purjör tapası bulunmaz.
- Vana bağlantı rekorlarını tornavidayla gevşeterek alt ve üst kısımlardan hava çıkmasını sağlayın.
- Su gelene kadar bu işleme devam edin. Su geldiğinde peteklerde hava kalmamış demektir.
- Su gelince anahtarı saat yönünde çevirin ve kapatın.
Eğer hava almak için vana rekorlarını gevşettiğinizde ya da purjör tapasını çıkardığınızda direk su geliyorsa hava alınmasına gerek yoktur.
PETEKLERDE HAVA OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?
Peteklerin üst kısımlarına bakarak hava olup olmadığını anlayabilirsiniz. Üst sol kenar sıcak olduğu halde üst sağ kenar soğuksa ya da tam tersi ise muhtemelen hava vardır ve alınması gerekir. Peteklerin alt kısımlarının soğuk olması ise bambaşka bir nedenden kaynaklanır. Hava varken ya peteklerin tamamı soğuk olur ya da yalnızca üst kısımlar ısınmaz.
PETEKLERİN HAVASI ALINIRKEN KOMBİ AÇIK MI OLMALIDIR?
Peteklerin havası kombi açıkken mi alınır? Kombi kitapçıklarına bakıldığında peteklerin havaları alınırken kombinin kapatılması önerilir. Ancak kombi açıkken de hava alma işlemini yapabilirsiniz. Eğer kombiyi kapatmadan peteklerin havasını almak istiyorsanız, kombinin başında mutlaka birinin durması gereklidir. Bu kişi basınç düştükçe su takviyesi yapmalıdır.
DÖKÜM PETEKLERİN HAVASI NASIL ALINIR?
Döküm peteklerde aynı panel peteklerdeki gibi purjör vanası vardır. Ancak eski tip döküm peteklerin hava alma purjörleri çok görünür değildir. Çok fazla boyandıkları için purjör vanası belli olmaz. Boya nedeniyle vana dönmeyebilir ya da deliği tıkandığı için hava çıkmayabilir. Böyle bir durumda purjör vanası satın almanız gerekir. Eski tapayı söktükten sonra aldığınız vanayı takarak hava alma işlemini yapabilirsiniz.
Hava alırken peteklerin üst vanasını kapatmanız gerekir. Eğer purjör vanası bulamazsanız üst vanayı kullanarak hava almanız gerekir. Üst vanadan hava almak için rekoru gevşetmeniz yeterlidir.
PETEKLERİN HAVASI ALINIRKEN HANGİ VANA KAPATILIR?
Hava alma işlemi sırasında üst vanayı kapatmanız, alt vanayı açmanız gerekir. Yukarıda anlattığımız gibi eğer döküm petek kullanıyorsanız ve purjör vanasını açamadıysanız üst vanayı gevşeterek havayı boşaltmalısınız.
PETEKLER NEDEN SIK SIK HAVA YAPAR?
Tesisat yapım aşamasında borularda hava kalırsa peteklerde hava birikir. Bu da radyatörlerin tamamının ya da bir kısmının ısınmasını engeller. Başka bir neden ise tesisatınızda su değişimi yaparken boruların içine hava kaçmasıdır. Her iki durumda da radyatörlerden istediğiniz verimi alamazsınız ve zaman geçirmeden biriken havayı boşaltmanız gerekir.
PETEKLERİN HAVASI ALINMAZSA NE OLUR?
Peteklerde hava birikmesi nedeniyle ısıtma sisteminizden verim alamazsınız. Kombinizin derecesini ne kadar yükseltirseniz yükseltin, radyatörlerinizde hava olduğu müddetçe peteklerin üst kısımları soğuk kalır ve eviniz tam olarak ısınmaz. Bu durumda anlattığımız şekilde kendi kendinize ya da bir tesisatçı çağırarak radyatörlerinizde sıkışan havayı boşaltmanız gerekir.
PETEKLERİN HAVASI NE ZAMAN ALINIR?
Yılda bir defa peteklerin havası alınmalıdır. Ancak bu süre peteklerden aldığınız verime göre daha kısa olabilir. Bulunduğunuz bölgeye ya da kombi kullanma durumunuza göre bazen yılda birden fazla kez petek havası almanız gerekebilir.
Sonuç olarak peteklerinizi düzenli olarak kontrol etmeli ve bakımlarını aksatmamalısınız. Aksi takdirde ısınma sorunları yaşayabilir, peteklerinizi verili bir şekilde kullanamayabilir ve yüksek faturalar ödeyebilirsiniz.
3 comments
tolga
7 Nisan 2022 at 23:21
Petek maliyeti nasıl düşürülür?
Türkan
20 Kasım 2020 at 20:07
Alüminyum petek havası nasıl alınır? Bu yöntem geçerli olur mu? Banyo daki havlupandan hava alınır mı?
Feriha
15 Kasım 2020 at 23:21
Buradı yazılanları uyguladım peteklerin altları ısınmaya başladı. Kalorifer peteklerinin havasının alınması gerçekten işe yarıyormuş. Güzel bilgiler için teşekkürler.