Radyatörlere giden su hacmi, kombiye en yakın olandan en uzak olana gidene kadar ivme kaybeder. Bu da peteklerin alt kısımlarının soğumasına ya da kombiye uzak olan peteklerin neredeyse hiç ısınmamasına yol açar.
Reglaj ayarı yapılmayan peteklerin alt kısımlarına dokunulduğu zaman, bu bölgelerin soğuk olduğu hissedilebilir. Petekleri ısıtmak için kombinin derecesini artırmak yerine reglaj ayarı yapıldığında peteklerin verimliliği artacak ve daha iyi ısıtacaklardır.
İçindekiler
REGLAJ AYARI NEDİR?
Kalorifer tesisatına bağlı tüm radyatörlerin eşit derecede ısınmasını sağlayan reglaj ayarı, tüm peteklerin vanalarıyla oynama yapılarak gerçekleştirilir. Peteklere reglaj ayarı yapıldığında radyatörün her noktası eşit derecede ısınır.
Reglaj ayarı yapıldığında peteklerin alt kısmı soğuk, üst kısmı sıcak olmaz. Oldukça kolay bir işlem olan reglaj ayarını herkesin yapması mümkündür.
Radyatörlerdeki vanaların açıklık oranı, peteklerin kombiye uzaklığına ve peteklerin büyüklüğüne göre yapılmalıdır. Bu yapılmadığında kombiye yakın radyatörler sıcacık olurken, kombiye uzak olan ya da boyutu büyük olan petekler yeterince ısınamaz.
REGLAJ AYARI NASIL YAPILIR?
Peteklere reglaj ayarı yapmak için sırayla şu adımları takip etmeniz gerekir;
- Öncelikle peteklerinizi kombiye yakınlık derecelerine göre sıralayın. Örneğin kombiniz mutfakta bulunuyor. Mutfaktaki petek kombiye en yakın petek olduğu için hem bir numaralı radyatördür, hem de en çok ısınan petektir.
- Evinizde toplamda 6 adet petek varsa ve doğalgaz kombiye en uzak bölge banyo ise banyodaki peteği 6 numaralı ve en az ısınan petek olarak işaretleyin.
- Tüm peteklerin üst ve alt vanalarını tamamen kapatın.
- Kombiye en yakın olan peteğin giriş vanasına gelin ve bir diş dönecek şekilde açın.
- Ardından 2 numaralı peteği iki diş açın.
- Sırayla tüm peteklerin vanalarını bir önceki radyatörden bir diş fazla olacak şekilde açın.
- Son vanaya gelince su giriş vanası tamamen açık konumda olmalıdır.
- On beş – yirmi dakika kadar bekleyin ve tüm radyatörlerin ısılarını kontrol edin.
- Eğer tamamı aynı miktarda ısıtmıyorsa hangi peteğin daha az ya da daha çok ısıttığını anlayarak ufak ayarlamalar yapın.
Tüm radyatörler aynı miktarda ısıtma yaptığında reglaj ayarı tamamlanmış demektir. Eğer reglaj ayarı yaptığınız halde radyatörlerin belli kısımları ısıtmıyorsa başka bir sorun olabilir.
Örneğin radyatörlerin alt kısımları sıcak olduğu halde üst kısımları soğuksa bu durumda petekte hava birikmiştir ve radyatörlerin havasının alınması gerekir. Eğer radyatörlerin üst kısımları sıcak ancak alt kısımları ısınmamışsa bu durumda peteklerde kireçlenme ve çamurlaşma olabilir. Petek temizliği yapıldığı taktirde bu sorun kısa sürede çözülebilir.
Reglaj ayarı yapılmasındaki mantık, kombiye yakın radyatörleri az açıp, sıcaklığın ve kombinin basınç kuvvetinin en uzaktaki peteğe kadar ulaşmasını sağlamaktır. Reglaj ayarı yapıldıktan sonra daha verimli ısınma ve doğalgazdan tasarruf sağlanabilir.
REGLAJ AYARI HANGİ VANADAN YAPILIR?
Her petekte sıcak su girişi ve su çıkışı olacak şekilde iki vana olur. Bu vanalardan sıcak su girişi genellikle üstte yer alır. Kalorifer petek vanalarının ikisi de altta ise sağdaki sıcak su girişi, soldaki ise su çıkışıdır.
Petek vana ayarı yapılırken su çıkış vanasının tam olarak açık konumda olması gerekir. Reglaj ayarı yapmak için üst vana yani sıcak su girişi vanası kullanılır. Her iki vanası da altta olan radyatörlerde yine sıcak su giriş vanasından ayarlama yapılır.
Vana ayarını yaparken kombi açık olduğu halde vanalarının tamamen kapatılması, kombiye ya da pompasına hiçbir şekilde zarar vermez. Bu nedenle endişe edecek bir durum yoktur.
Kalorifer vanası açılırken hangi tarafa çevrileceği karıştırılan bir durumdur. Vanayı sola doğru çevirdiğinizde vana açılır, sağa doğru çevirdiğinizde ise vana kapanır.
YERDEN ISITMADA REGLAJ AYARI NASIL YAPILIR?
Yerden ısıtma sisteminde debimetreli kolektörler sayesinde güvenli bir ayarlama yapılabilir.
Binalarda her bölmenin ısı ihtiyacı farklı olduğu için modülasyon aralıkları da farklı olacak şekilde döşenir.
Modülasyon aralığı yüksek olan yerlerde debi düşük, modülasyon aralığı düşük olan bölümlerde ise debi yüksek olur.
Debimetreli kolektörlerlerde vana üstündeki debimetre yardımıyla ayarlama yapılabilir.
Ancak reglaj ayarlı kolektörler de bulunmaktadır. Bu kolektörler ile ekstra bir ayar yapılmasına gerek duyulmadan tüm odalar eşit derecede ısınabilir.
REGLAJ AYARI TASARRUF SAĞLAR MI?
Reglaj ayarı yapılan binalarda önemli ölçüde yakıt tasarrufu sağlanır. Bu ayar yapılmadı takdirde kombiye yakın petekler daha fazla ısınırken, kombiye uzak olan petekler daha az ısınır. Kombiye uzak olan bölümlerin daha çok ısıtması için kombiyi yüksek derecede açmak gerekir. Ancak bu da kombiye yakın olan peteklerin bulunduğu bölümlerin fazladan ısınmasına yol açar. Sonuçta yakıt sarfiyatı artar, kabarık bir doğalgaz faturası gelir, eşanjör daha hızlı yıpranır ve cihaz ömrü azalacağı için ekstra masraf çıkar.
Doğalgaz vanasını kısmak yakıttan tasarruf sağlamaz. Vanayı kısmak yerine kombinin derecesini düşürmeniz gerekir. Reglaj ayarı yaptıktan sonra vana ayarlarıyla oynamanıza gerek yoktur. Tüm radyatörler aynı ayarda ısıtacağından evinizin tüm bölümleri eşit olarak ısınır.
Sonuç olarak reglaj ayarı ile peteklerinizin verimliliğini artırabilir ve yaşam alanlarınızın daha iyi ısınmasını sağlayabilirsiniz. Hem daha verimli bir şekilde ısınabilir hem de daha az yakıt tüketimi yaptığınız için tasarruf edebilirsiniz.
3 comments
Burhan
16 Kasım 2021 at 22:26
Kolay gelsin. Evde kombiye yakın olan odada çok uzun bir petek var ve bu oda sıcak oluyor. En uzak odada normal petek var ve bu oda soğuk oluyor. Bu petekleri yer değiştirmek fayda sağlar mı acaba
Yildirim
4 Aralık 2020 at 00:41
Petek ayarlarken tüm peteklerin alt ve üst vanalarını kapatın demişsiniz üst vanalar sırasıyla açılırken alt vanalar kapalimi kalacak bu nasıl bir dolaşım şeklidir aciklarmisiniz
Veli
21 Ocak 2021 at 17:38
Alt vanaları kapatmaya gerek yok.
Üstlerim hepsini, yani sıcak su girişlerini kapatın, söylendiği gibi açın.