BlogSifon Tamiri

https://onarimtesisat.com/wp-content/uploads/2022/07/sifon-tamiri.jpg

Sifona bastığınızda sifon takılı kalabilir. Üst kapağı çıkarıp plastiği yukarı çektiğinizde sorun düzelebilir ancak bu işlemi her sifon kullandığınızda yapmak hem yorucu hem de sinir bozucu olabilir.

Rezervuarın içinde bulunan rezervuar iç takımındaki contalar eskidiyse ya da kalitesiz malzemeden üretildiyse su doldurulurken ve boşaltılırken sorunlar çıkabilir. Bu da suyun devamlı klozetin içine akmasına yol açabilir. Boş yere akan su nedeniyle su faturaları çok kabarık gelebilir. Eğer küçük bir su sızıntısı varsa bile günde ortalama 10 litre su boşa akabilir. Günde 10 litre sudan ayda 300 litre su israfı, ciddi bir durumdur.

SİFON TAMİRİ NASIL YAPILIR?

Rezervuar iç takımları sık sık arıza yapabilen parçalardır. Rezervuar tamiri için yeni bir takım almak bazen yeterli olabilirken bazen bir tesisatçı çağırmak gerekebilir. Klozet suyu dolunca sifon düğmesinin kendi kendine yukarı çıkması gerekir. Ancak özensiz işçilik ya da kaliteli olmayan malzeme ile yapılan sifonlarda düğmeye basmasanız bile sifon su kaçırıyor olacak ve su boşu boşuna tuvalete akacaktır.

Taharet musluğunu ve sifona giden musluğu kapattığınızda sorun çözülmüş gibi gözükse de bu geçici ve tek seferlik bir çözümdür. Klozet sifon tamiri yaparken conta ya da benzeri şeyleri onarmak da geçici olarak sorunu çözer. Altta yatan problem çok daha büyük ve uğraştırıcı bir arıza nedeniyle olabilir.

Klozetteki şamandıra sistemi su dolunca suyu otomatik olarak keser. Basmalı ya da çekmeli orta boşaltma sistemleri vardır. Rezervuar iç takımı arızalandıysa yeni bir takımla değiştirebilirsiniz ya da bir tesisatçıdan yardım alabilirsiniz. Sifon fiyatları 150 TL ile 300 TL arasında değişmektedir.

Montaj için; penseye İngiliz anahtarına ve tornavidaya ihtiyacınız vardır. Bu malzemeleri yanınıza aldıktan sonra sırayla şu işlemleri yapmanız gerekir;

  • Öncelikle dolum musluğunu kapatın. İngiliz anahtarıyla şamandıraya bağlanan spiral hortumu sökün.
  • Üst kapaktaki basmalı ya da çekmeli butonu çevirip sökün. Kapağı dikkatli bir şekilde kaldırın.
  • Tornavidayla alttaki 1 cm’lik somunları söküp ve rezervuarı klozetten ayırın.
  • Şamandırayı ve boşaltma takımını gevşetip sökün.
  • Yeni takımı monte etmek bu işlemleri tersten yapın.
  • Şamandıra için yeni bir ayar yapmanız gerekmez.

Bu işlem basmalı sifon tamiri, gömme sifon tamiri ya da çekmeli sifon tamiri için hemen hemen aynıdır.

BOZUK SİFON NASIL YAPILIR?

Sifon düğmesine bastığınızda ya da düğmeyi çektiğinizde sifon çok az su verebilir. Bu durumda ilk olarak rezervuarın içine bakmanız gerekir. Klozet dolduğunda su seviyesi taşma borusunun çok altındaysa bu ayarlanabilir bir durumdur.

Şamandıraya bağlı bir vana yardımıyla rezervuarın içine su akışı gerçekleşir. Vananın üstünde bir vida ya da düğme vardır. Bu vidayı ya da düğmeyi çevirerek suyun durduğu noktayı değiştirebilirsiniz. Eğer buna rağmen su akışında bir düzelme olmadıysa şamandıra delinmiştir ya da vana kırılmıştır. Her iki halde de parça değişimi şarttır.

KLOZET SİFONU NEDEN ÇALIŞMAZ?

Sifondan hiç su akmıyorsa büyük bir olasılıkla rezervuarın içindeki ana mekanizmada bir sorun vardır. Sifon düğmesine bastığınız zaman uç kısmında zincir olan bir kol ittirilir. Haznenin dibindeki kanatlı vanaya bağlı olan bu zincir kolu ittirdiğinde, vana kalkar ve su aşağıdan çıkar. Tüm su boşalınca kanatlı vana eski halini alır ve rezervuara yeniden su dolar. Su doldukça suyun ağırlığı ile vana tekrar kapanır.

Su akmadığında sifon mekanizmasındaki parçalardan birinde veya birkaçında arıza meydana gelmiş olabilir. Sifon düğmesi, rezervuarın içindeki zincir ya da kanatlı vana gibi parçalarda sorun olduğunda ünite su sızdırabilir ve sifon düzgün çalışmayabilir.

Sonuç olarak sifon tamiri, eğer sorun çok büyük değilse kendi kendinize yapabileceğiniz bir problemdir. Ancak tesisattaki arızalar nedeniyle oluşan hatalarda bir tesisatçı çağırmanızda fayda vardır.

Leave a Reply

...*

Your email address will not be published. Required fields are marked *