Yerden ısıtma sistemi; konutlarda temiz, konforlu ve ferah bir ortam sağladığı için son zamanlarda tercih edilmektedir. Yerden ısıtma sistemlerinde mekanların zeminine döşenen borular ya da kablolar aracılığıyla ortamın ısınmasını sağlanır.

İnşaat halindeki yapılarda ya da tadilat yapılan binalara şap betonu atılmadan önce borular ya da elektrik kabloları döşenir. Sulu borulu, elektrik kablolu ve karbon filmli olmak üzere 3 farklı şekilde yerden ısıtma yapılabilir.
Yerden ısıtma sistemi son zamanlarda çok fazla tercih edilmeye başlandı. Bu sistemin pek çok faydası olduğu gibi göz ardı edilemeyecek zararları da hayli fazladır. Bu sistemi kullanmaya karar vermeden önce yazımızı okumaya devam etmenizi öneririz.
İçindekiler
YERDEN ISITMA SİSTEMİNİN YARARLARI
1.Ekonomiktir
Isınmak için düşük sıcaklıklar yeterlidir. Elektrik kablolu, su bazlı ya da karbon filmli yerden ısıtma sistemlerinde zemin kaplamasına bağlı olarak sıcaklığın 29 derece olması yeterlidir. Ancak petekli sistemlerde ısınmak için 65 – 75 derecelere kadar çıkmak gerekebilir. Bu nedenle yerden ısıtma sistemlerinde ısınmak için daha az enerji harcarken elektrik faturalarınız %15 oranında daha az gelir.
Alternatif enerji kaynaklarıyla uyumlu olan yerden ısıtma sistemlerini güneş enerjisi ve ısı pompası ile kullanabilirsiniz. Bu durumda tasarruf ettiğiniz enerji miktarı ciddi oranda artar.
Ayrıca programlanabilen termostatı belli zamanlarda çalışmak için ayarlayabilirsiniz. Örneğin sistemi gece kapatabilirsiniz, böylece sistemden maksimum alırsınız.
Bu sistemlerde zemin ısıtıldığı için sistem kapatıldığında ısının dağılması daha uzun sürer. Geleneksel sistemlerde ise kombi kapatıldığında üretilen ısı hızla buharlaşır ve petekler çok hızlı bir şekilde soğurlar.
2.Bakım maliyetleri oldukça düşüktür
Yerden ısıtma faydalarından biri de maliyetlerin az olmasıdır. Radyatörlü sistemlerde petekler düzenli olarak temizlenmeli ve kombi bakımı yapılmalıdır. Ancak yerden ısıtma sistemleri kurulduktan sonra neredeyse hiç bakım gerektirmezler ve gönül rahatlığıyla kullanılabilirler. Kaliteli malzeme seçilirse 25 yıla kadar kullanım ömürleri vardır. Petek temizleme maliyeti düşürülür.
3.Mekanda daha fazla boşluk ve hareket özgürlüğü oluşturur
Yerden ısıtma sistemlerinde mekanların mimari yapıları etkilenmez. Duvarlara petek konulmasına gerek duyulmaz. Bu yüzden eşyalarınızı dilediğiniz şekilde yerleştirebilirsiniz. Peteklerin önü kapanacak ve ısıdan verimli bir şekilde faydalanamayacağım endişesi taşımadan evinizin keyfini çıkarabilirsiniz.
En modern radyatörler bile duvarda belli bir yer kaplar. Peteksiz sistemde duvarlarınızı istediğiniz gibi dekore edebilir ve radyatörler etrafında planlar yapmaya gerek duymadan stiliniz neyse onu evinize yansıtabilirsiniz.
4.Hijyeniktir ve daha sağlıklıdır
En sağlıklı ısıtma sistemlerinden biri olan yerden ısıtma sisteminde odalardaki hava kalitesi çok daha iyi olur. Kombi yüksek sıcaklıklarda açıldığında ortamdaki oksijen seviyesi azalır, sıcak hava tavana ve sonra da soğuyarak yere ulaşır. Oluşan termal sirkülasyon nedeniyle daha çok toz ve akar meydana gelir. Ancak yerden ısıtma sisteminde 27 – 28 dereceye ayarlanan taban sıcaklığı sayesinde toz kalkması gibi sorunlar yaşanmaz. Hava sirkülasyonu olmayınca daha geç tozlanma olur.
Radyatörlü sistemlerde zeminler genellikle soğuk kalır ve zemin seviyesinde nem oluşabilir. Bu da toz akarlarının çoğalmasına yol açar. Zemin ısıtıldığında ise akarlar çoğalacak ortam bulamazlar. Radyatörlü sistemden yerden ısıtma sistemine geçtiğinizde mevcut toz akarı miktarında %80’e varan azalmalar görülür. Sonuçta astım gibi solunum rahatsızlıkları olan insanlar bu sistemlerde daha rahat ederler ve yaşam kaliteleri artar.
Çocuğunuz varsa onların parke ya da fayans üstünde oturmasını istemezsiniz. Aksi halde zemin soğuk olduğu için hemen hastalanabilirler. Zemin ısıtması olan sistemlerde ise ısıtma zeminden başladığı için zemin her zaman sıcak olur. Bundan dolayı önce ayaklar ısınır ve bu tür sorunlar yaşanmaz.
5.Tüm zemin kaplamaları ile çalışır
Yerden ısıtma avantajlarının sonuncusu istediğiniz zemin türünü bu sistemde kolayca kullanabilmenizdir. Yerden ısıtma sistemlerinde duvar ve zemin alanlarından en iyi şekilde yararlanılır. Laminant, ahşap, fayans, taş, halı ve daha pek çok zemin kaplaması ile uyumlu olacak şekilde çalışır. Bu yüzden zemin ısıtma sistemlerini kurarken istediğiniz zemin tipini seçebilirsiniz.
YERDEN ISITMA SİSTEMİ ZARARLARI

1.Kurulum maliyeti yüksektir
Yerden ısıtma dezavantajları arasında ilk göze çarpan fiyattır. Sistemi sipariş edip kendi kendinize kurabileceğiniz gibi güvendiğiniz bir tesisatçıyı çağırıp kısa sürede kurulumunu yaptırabilirsiniz. Yerden ısıtma sisteminin fiyatları şu şekildedir;
- Malzeme bedeli: Metrekare başına fiyat verilmektedir. Ortalama fiyatlar 25 Euro – 35 Euro civarındadır.
- Termostat bedeli: Odalarınızın ısı ayarının farklı olmasını istiyorsanız her oda için ayrı bir termostat almanız gerekir. Eğer dubleks bir eviniz varsa alt katın ısısı ile üst katın ısısını ayrı ayrı kontrol etmek için 2 tane termostat almalısınız. Banyonuz siz kalkmadan ısınsın istiyorsanız banyonuz için ayrı bir termostat kullanabilirsiniz. Termostat fiyatları kalitesine ve tipine göre değişmekle birlikte 80 Euro’dan 600 Euro’ya kadar çıkabilmektedir.
100 metrekarelik bir ev için sadece malzeme bedeli yaklaşık 20 bin TL’dir. Evinizde 2 termostat kullandığınızı düşünürsek 150 Euro’dan 300 Euro da termostatlara ödeme yaparsınız. İşçilik maliyetlerini de eklediğinizde bu sistemin toplam fiyatı 22 bin TL civarında olacaktır.
2.Kurulum süresi uzundur
Yerden ısıtma sistemlerini kurarken sistemin üzerine kendiliğinden yayılan bir bileşik uygulamanız gerekir. Fayans, laminant ya da diğer zemin kaplamalarını yerleştirmeden önce sistemin tamamen kuruması için belli bir zaman geçmelidir. Bu süre genellikle 1 ya da 2 gündür.
Su bazlı yerden ısıtma sistemlerinin devreye sokulması daha uzun sürer. Ancak bu sistemler daha çok büyük binalarda ya da yenileme projesi yapılan yapılarda tercih edildiği için kuruma için geçen süre çok da önemli değildir. Su bazlı ısıtma sistemlerinin kurulumu 1 hafta içinde tamamlanır.
3.Kat yüksekliği sorun olabilir
Yerden ısıtma sistemleri, seçtiğiniz sisteme bağlı olarak odanızdaki zemin yüksekliğini birkaç santimetre artırır. Enerjiden daha fazla verim elde etmek için tüm ısının aşağıya inmesi gerekir. Bu durumda ısıtma ekipmanının alt kısmına yalıtım levhaları koymanız gerekir. Yalıtım levhaları koyduğunuzda zemin yüksekliği birkaç santim daha artacaktır. Bu tip sorunlarla uğraşmamak için ince kablolara sahip sistemleri tercih etmeniz gerekir. Bu da maliyetin biraz daha artmasına neden olabilir.
4. Yerden ısıtma sistemi geç ısınır
Alttan ısıtma sistemleri geç ısınırlar. Isınma süresi 4 – 5 saati bulabilir Bu nedenle sistemin sürekli çalışır durumda olması gerekir.
5.Toz oluşumu azalırken bakteri oluşumu artabilir
Alttan ısıtma sisteminin zararlarından biri de bakteri oluşumudur. Sistem sıcaklığı 50 derecenin üzerine çıkmaz, bu da mobil borularda bakteri birikmesi için elverişli bir ortamın oluşmasına yol açabilir.
Bakteriler zamanla sistemin tümüne yayılabilir ve ısınma sorunları ortaya çıkabilir.
6.Eşyaların tabanları zarar görebilir
Zeminden ısıtma sistemlerinde eşyalar tüm kış boyunca ısıya maruz kalırlar. Bu nedenle eşyaların tabanlarında hasarlar oluşabilir.
7.Çok fazla eşya ısı verimini düşürür
Evinizde çok fazla eşya varsa, zeminden ısıtma sisteminde bu eşyaları azaltmanız gerekir. Aksi halde çok fazla eşya, ısı veriminin düşmesine neden olur. Zeminden ısıtma sistemini kurduğunuzda halı gibi eşyaları kullanmamanız gerekir. Ortamın daha hızlı ısınması için mutlaka küçük hacimli ve az eşya kullanmalısınız.
8.Su kaçakları geç fark edilebilir
Yerden ısıtma sistemlerinde su kaçakları daha geç fark edilir. Parke, laminant ya da taş zeminlerde ıslanma ya da rutubet kokusu varsa tesisat acilen kontrol ettirilmelidir. Bu sistemlerde su kaçağı tespiti için işinin ehli kişilerle çalışılmalıdır. Onarım Tesisat tam da bu noktada ileri teknoloji ürünü termal kameralarla devreye girmektedir. Zemini komple kaldırmadan sızıntının yerini tespit eder ve tadilat işlemlerini kısa sürede yapar.
YERDEN ISITMA SAĞLIKLI MI?
Yerden ısıtma sisteminin pek çok artısı olsa da sağlığa bazı zararları olabilir. Isınan hava yükseldiği için yerdeki tozları da yukarıya çıkaracaktır. Bu da temizlik yapmadığınız takdirde tozları solumanıza neden olacaktır. Bu sistemi kullanıyorsanız toz almayı ihmal etmemeniz büyük önem taşır. Bakteri oluşumu da yukarıda dediğimiz gibi yerden ısıtmanın sağlığa zararları arasındadır.
Sonuç olarak yerden ısıtma sistemleri hem artıları hem de eksileri olan bir ısıtma türüdür. Bu ısıtma türünü kuracağınız yapıya ve kullanacağınız süreye bağlı olarak tercih edip etmemek sizin elinizdedir.